Πάρκο Ζακύνθου

Φίλε που θα ταξιδέψεις με το ταχύπλοο σου στην πανέμορφη ΖΑΚΥΝΘΟ θα πρέπει να γνωρίζεις ότι!!

Μελέτες που έγιναν το 1982, έχουν αποδείξει ότι ο Κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν έξι παραλίες ωοτοκίας στον Κόλπο του Λαγανά, συνολικού μήκους 5.5 χιλιομέτρων. Αυτές είναι ο Γέρακας, η Δάφνη, τα Σεκάνια, το Καλαμάκι, ο Ανατολικός Λαγανάς και μία μικρή παραλία στο νησί του Μαραθωνησίου. Κάθε χρόνο, από αρχές Μαΐου μέχρι και τέλος Αυγούστου, οι θαλάσσιες χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους σε αυτές τις παραλίες. Ο μέσος όρος των φωλιών είναι 1.300.

Το 1998, με Υπουργική Απόφαση θεσμοθετήθηκαν δύο θαλάσσιες ζώνες που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο ποσοστό της θαλάσσιας έκτασης του Κόλπου. Στην Ζώνη Α δεν επιτρέπεται η διέλευση οποιονδήποτε πλωτών μέσων και η αλιευτική δραστηριότητα.
Αντίστοιχα, στη Ζώνη Β το όριο ταχύτητας είναι 6 ναυτικά μίλια την ώρα ενώ η αγκυροβολία δεν επιτρέπεται. Οι ιχθυοκαλλιέργειες απαγορεύονται και στις δύο Ζώνες.
Το 1994, ύστερα από οργανωμένη προσπάθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ και με τη βοήθεια άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, μια τρίτη ζώνη, η Ζώνη Γ, θεσπίστηκε στην οποία η αγκυροβολία επιτρέπεται και το μέγιστο όριο ταχύτητας είναι τα 6 ναυτικά μίλια την ώρα.
Συνεπώς τα ταχύπλοα απαγορεύτηκαν από όλο σχεδόν τον Κόλπο του Λαγανά.
Λόγω της σημαντικότητας της Ζακύνθου ως περιοχή αναπαραγωγής της Caretta caretta στη Μεσόγειο, το κράτος εισήγαγε νομοθεσία που αφορά στην προστασία της από το 1984. Ο σκοπός της νομοθεσίας ήταν να ελέγξει και να ρυθμίσει την ανάπτυξη διατηρώντας την ποιότητα των παραλιών ωοτοκίας έτσι ώστε οι θαλάσσιες χελώνες να συνεχίσουν να επισκέπτονται τη Ζάκυνθο για πολλές ακόμα γενιές.

Τα μέτρα του 1984 ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο το 1990 με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.
Με βάση την νομοθεσία, εκτός από συγκεκριμένους περιορισμούς που αφορούν στην επισκεψιμότητα και τις ομπρέλες και ξαπλώστρες, αναφέρονται και τα εξής:

Οικιστική ανάπτυξη δεν επιτρέπεται πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας και θεσπίζονται Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου

Φώτα δεν επιτρέπονται να λάμπουν στις παραλίες ωοτοκίας ,οχήματα και άλογα δεν επιτρέπονται στην παραλία

Το 1994, νυχτερινές πτήσεις από τις 10.00μμ μέχρι τις 05.00πμ απαγορεύτηκαν καθώς ο αεροδιάδρομος για τις προσγειώσεις/απογειώσεις των αεροσκαφών περνάει πάνω από τις παραλίες ωοτοκίας.
Τα φώτα και ο θόρυβος των αεροσκαφών ενοχλούν τις θαλάσσιες χελώνες κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας.
Δυστυχώς, η νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε σωστά, έτσι τοποθετήθηκαν παράνομες ομπρέλες και καθίσματα, που καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο ωοτοκίας και κτίστηκαν αρκετά παράνομα κτίρια (ταβέρνες και παραθεριστικά σπίτια) στην περιοχή της Δάφνης.
Η νομοθεσία πέτυχε παρόλα αυτά να εμποδίσει την ανοικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε ορισμένες παραλίες.
Στο νησί του Μαραθωνησίου καμία τουριστική ανάπτυξη δεν προχώρησε χάρη στη συνολική προσπάθεια περιβαλλοντικών οργανώσεων, των τοπικών κοινοτήτων αλλά και της τοπικής εκκλησίας.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Caretta caretta στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, κάθε χρόνο, διεξάγει προγράμματα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta, στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών, που είναι στη Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο. Από το 1994, επίσης, λειτουργεί και το Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στη Γλυφάδα (πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο»), όπου γύρω στις 50 χελώνες φιλοξενούνται κάθε χρόνο και διεξάγεται και πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής για το κοινό.

 

Το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διατηρεί γραφείο στη Ζάκυνθο συνεχίζοντας να προωθεί σε ετήσια βάση τους στόχους του έργου του για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Κάθε χρόνο ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει εργασία πεδίου κατά την περίοδο ωοτοκίας. Η εργασία πεδίου περιλαμβάνει την παρακολούθηση και προστασία των φωλιών, ενεργή διαχείριση των παραλιών και ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. Οι περίπου 150 εθελοντές που συμμετέχουν στα προγράμματα που διεξάγει ο Σύλλογος, προσφέρουν βοήθεια στους φύλακες του Πάρκου, ενώ βοηθούν στην ενημέρωση των επισκεπτών και παράλληλα λειτουργούν Σταθμούς Ενημέρωσης σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ και ιδιοκτήτη της περιοχής. Πρόσφατα, ο ΑΡΧΕΛΩΝ άρχισε να συνεργάζεται με το ΕΘΠΖ και ιδιωτικούς φορείς για την προώθηση οικοτουριστικών δραστηριοτήτων.
Ο μακρόχρονος αγώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, οδήγησε τελικά το κράτος να προχωρήσει στην ίδρυση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) το Δεκέμβρη του 1999. Αυτό είναι το πρώτο Εθνικό Πάρκο με σκοπό την προστασία θαλασσίων χελωνών σε όλη τη Μεσόγειο.

Επίσης, αποτέλεσε την πρώτη προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα με θεσμοθετημένο Φορέα Διαχείρισης.
Το 2000, ιδρύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του ΕΘΠΖ, που είναι και ο πρώτος τέτοιος Φορέας σε προστατευόμενη περιοχή στην Ελλάδα. Στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης συμμετέχουν εκπρόσωποι αρμοδίων Υπουργείων, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Νομαρχίας Ζακύνθου, των Δήμων του νησιού, παραγωγικών τάξεων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή το νέο Φορέα Διαχείρισης στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει. Δυστυχώς, δεν υπήρξε συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική και οικονομική υποστήριξη του ΕΘΠΖ από το ΥΠΕΧΩΔΕ, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της λειτουργίας του για δύο χρόνια. Η γενική έλλειψη πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές έχει οδηγήσει σε μαρασμό ή σε διάλυση και των άλλων 26 Φορέων Διαχείρισης που υπάρχουν στη χώρα μας. Σήμερα, το ΕΘΠΖ συνεχίζει το έργο του και ο ΑΡΧΕΛΩΝ, με ετήσια συμφωνητικά συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης, παρέχει τις υπηρεσίες του.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών 3η Μαρίνα Γλυφάδας,
166 75 Γλυφάδα, τηλ./φαξ: 210-8982600, Τηλ. Διάσωσης: 210 89 44 444 Email: stps@archelon.gr www.archelon.gr

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Φ.Σ.Ε.) στηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και συμβουλεύει τα μέλη του να ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες.