Ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος

Ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος Ο.Φ.Σ.Ε ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1987 με βασικό σκοπό την ένωση σε έναν φορέα των ανθρώπων που αγαπούν την θάλασσα το φουσκωτό σκάφος και τους θαλάσσιους δρόμους αγωνίζονται για την διατήρηση και την αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και αντιμάχονται την μόλυνση των θαλασσών και την οικολογική καταστροφή ενδιαφερόμενοι έμπρακτα γι’ αυτό.

Το φουσκωτό σκάφος, μέρα με την μέρα, μπαίνει στην ζωή όλο και περισσότερων Ελλήνων, γίνεται τρόπος ζωής, ψυχαγωγίας, άθλησης και διασκέδασης. Έχει αναδειχθεί σαν το ασφαλέστερο μέσον τόσο για μια κοντινή όσο και μια μακρινή θαλάσσια εκδρομή και δίκαια πλέον θεωρείται σήμερα ένα τεχνολογικό επίτευγμα.

Αποτελεί, ίσως, το πιο γρήγορο θαλάσσιο μέσον για την γνωριμία με την μήκους 16.000 χλμ ακτογραμμή της χώρας μας και την ανακάλυψη των “αγνώστων” σε πάρα πολλούς Έλληνες, πανέμορφων ακρογιαλιών της. Η ενασχόληση με το φουσκωτό σκάφος είναι πλέον ένας νέος τρόπος ζωής.

Η ίδρυση του Ο.Φ.Σ.Ε. συνέβαλλε, ουσιαστικά, στην αναβάθμιση της επαφής του ανθρώπου με την θάλασσα και την ανάδειξη του φουσκωτού σκάφους σαν το πιο συλλογικό μέσον για την ψυχαγωγία και την άθληση των μελών του.

Οι ομαδικές θαλάσσιες εξορμήσεις και εκδρομές σε πολλά νησιά της χώρας και η κατασκήνωση σε απλησίαστες οδικά παραλίες, όρμους και δυσπρόσιτες ακτές, δεν είναι πλέον μόνον για ριψοκίνδυνους. Παράλληλα οι εξορμήσεις αυτές βοηθάνε αποφασιστικά στην ναυτοσύνη των μελών του, ενώ η αγάπη τους για καθαρές θάλασσες έρχεται αρωγός στην ενδυνάμωση του Κινήματος για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από την μόλυνση.

Η διοργάνωση διαφόρων αγωνιστικών εκδηλώσεων (ανοικτής θαλάσσης, τριγώνου ταχυπλοΐας, αγώνες τύπου drugster με φουσκωτά κλπ), συνέβαλλε αποφασιστικά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς φουσκωτών σκαφών, ασφαλέστερων και πιο αξιόπιστων και έδωσε αγωνιστική διέξοδο σε όσα από τα μέλη, τους ιδιώτες, τους εισαγωγείς μηχανών και τους κατασκευαστές σκαφών αγαπούν τον ανταγωνισμό. Ο υγρός στίβος αποτελεί τον καλλίτερο τρόπο δοκιμασίας των διαφόρων σκαφών.

Επίσης ο Ο.Φ.Σ.Ε. μέσω της συσταθείσας Επιτροπής Αγώνων συνέβαλλε ουσιαστικά στην δημιουργία ενός Κανονισμού Αγώνων Φουσκωτών Σκαφών καθώς και στην διοργάνωση ενός άτυπου Πρωταθλήματος Ταχυπλοΐας, σε συνεννόηση με τους άλλους ομοειδείς ανά την Ελλάδα Ομίλους.

Ο ΟΦΣΕ από την ίδρυσή του έως και σήμερα, έχει διακριθεί για την συνεισφορά του σε κοινωνικά, αθλητικά και οικολογικά ζητήματα.

Στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ανάπτυξη αλλά και την ανάδειξη των αναγκών των ακριτικών νησιών μας, καθιέρωσε, από το 1999, το πρόγραμμα «Αποστολών»:  «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου – Ελλάδος εικόνες».

Οι Αποστολές αυτές σκοπό έχουν την αρωγή στην κοινωνική ανάπτυξη των ακριτικών νησιών, την ευαισθητοποίηση του κράτους, φορέων, αλλά και μεμονωμένων πολιτών ώστε να βγουν από την αφάνεια οι ξεχασμένες γωνίες της πατρίδας μας.

Μέχρι τώρα ο Ο.Φ.Σ.Ε. έχει διοργανώσει τις εξής αποστολές: στην Αστυπάλαια το 1999 με την συμμετοχή 42 φουσκωτών, στο ιστορικό νησί των Ψαρών το 2000 με συμμετοχή 50 φουσκωτών, στην Αμοργό την άνοιξη του 2001 με συμμετοχή 92 φουσκωτών, τον Οκτώβριο του 2001 στους Λειψούς, Φούρνους, Αρκιούς με 38 σκάφη  τον Απρίλιο του 2002 στην Σίκινο με 63 φουσκωτά, όπου και συμμετείχε ουσιαστικά στον εξοπλισμό του Πνευματικού Κέντρου του νησιού  τον Μάιο του 2003 στα νησιά Ηρακλειά και Δονούσα με συμμετοχή 65 σκαφών, το 2004 με 70 σκάφη στη Λέρο και το Αγαθονήσι,  το 2005 με 30 σκάφη στην μακρινή Κάσο, το 2006 στην Κίμωλο, το 2007 στην Σύμη, το 2008 στα Κύθηρα,  το 2009 στην Σχοινούσα, το 2010 στη Σίκινο – Ίο – Ανάφη, το 2011 στην Αντίπαρο, το 2012 στη Σίφνο, το 2013 στη Δονούσα, το 2014 στη Σκύρο, το 2015 στ …………….

Τέλος ο Ο.Φ.Σ.Ε. μάχεται, όσο του επιτρέπει το μέγεθός του, υπέρ των συμφερόντων των ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών, ενάντια σε διατάγματα ή νόμους που προσπαθούν να περιορίσουν την χρήση του φουσκωτού σκάφους. Είναι πρόσφατες οι μάχες που δόθηκαν για την τροποποίηση του Κανονισμού Λιμένος Αρ. 23, με την αρωγή των άλλων ομοειδών Ομίλων και του ΣΕΚΑΠΛΑΣ, ώστε να είναι λιγότερο επιβαρυντικός για τους χρήστες φουσκωτών.

Η Ασφάλεια κατά την διάρκεια των Πλόων, αποτελεί το βασικό ΠΙΣΤΕΥΩ του Ομίλου, αλλά όχι σε βάρος της ελευθερίας επιλογής απόστασης πλόων ή με υπέρογκη επιβάρυνση σε χώρο και σε χρήματα.

Φιλοδοξία του Ο.Φ.Σ.Ε. είναι να αποτελέσει τον Φορέα Ιδιοκτητών Φουσκωτών που θα συμβουλεύεται η Πολιτεία πριν από κάθε κίνησή της. Και στην περίπτωση αυτή είναι το μέγεθος που μετράει.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος Στεφανής Σταύρος
Αντιπρόεδρος Δασκαλάκης Ιωάννης
Γενικός Γραμματέας Σουάνης Ιωάννης
Ειδικός Γραμματέας Κούγιας Γεώργιος
Ταμίας Σάμιος Ευάγγελος
Έφορος Ειδικών Εκδηλώσεων Λυμπερόπουλος Νικόλαος
Έφορος Εκδηλώσεων Σειντουλάχ Χρήστος
Έφορος Λέσχης & Υλικού Κουμουτσέας Χρήστος
Έφορος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων Γιατράκος Νικόλαος

Εκπρόσωποι του Ο.Φ.Σ.Ε. στην Ελληνική Ομοσπονδία Φουσκωτών Σκαφών (Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ.), για τα έτη 2014, 2015 &2016  έχουν εκλεγεί οι Αντώνης Καπαρός (Πρόεδρος)  και Σταύρος Στεφανής  (Ταμίας). Το καταστατικό του ομίλου.

Για να γίνω μέλος του Ο.Φ.Σ.Ε. πρέπει

Α) Να έχω συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μου. Β) Να είμαι κάτοχος φουσκωτού σκάφους, και εφοδιασμένος με όλες τις προβλεπόμενες άδειες χειρισμού και πλεύσης του σκάφους μου. Γ) Να μην έχω καταδικαστεί τελεσίδικα για ατιμωτικό αδίκημα. Δ) Να Δηλώσω ότι δέχομαι ανεπιφύλακτα τους όρους του καταστατικού. Ε) Να συμπληρώσω την προβλεπόμενη αίτηση καταβάλλοντας 50 Ευρώ και να προσκομίσω φωτοτυπία του Διπλώματος Χειριστού Ταχυπλόου και της Άδειας Εκτέλεσης Απεριορίστων Πλόων του σκάφους. Την αίτηση θα πρέπει να την υπογράφουν δύο παλαιά μέλη του Ομίλου. Στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το εντευκτήριο του Ομίλου πριν η αίτηση γίνει αποδεκτή. Η αποδοχή της αίτησης παραμένει στην κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών το τέλος εγγραφής ορίσθηκε σε 50 Ευρώ εφ άπαξ η δε συνδρομή μέλους σε 100 Ευρώ ετησίως.