Το Φαρμακείο στο Σκάφος | ΟΦΣΕ | Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ – ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Καλοκαίρι Ήλιος Θάλασσα Ταξιδάκια με το σκάφος στην κόψη του κύματος ή στην αγκαλιά της μπουνάτσας. Νύχτες με παρέα σε φεγγαρόλουστες αμμουδιές πλάι στο κύμα ,με σκηνή ή στο σκάφος. Μέρες φυγής και ξενοιασιάς. Όλο το χειμώνα αυτά ονειρευόμαστε και εννοούμε τίποτα να μη μας τα χαλάσει.

Μερικές φορές όμως διάφορα μικρά ατυχήματα και απρόβλεπτες καταστάσεις μας χαλάνε τη διάθεση , το κέφι , την ανεμελιά.

Τσιμπήματα εντόμων και ψαριών , μικροτραυματισμοί , ιώσεις , είναι και αυτά στο πρόγραμμα. Ένα κουτί με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης είναι πάντα απαραίτητο στο σκάφος. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε και ορισμένα πράγματα για τη χρήση τους και τη χρησιμότητά τους, ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις.

Πρώτα από όλα δεν θα πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας γιατρό ή φαρμακοποιό. Είναι επικίνδυνο να τους υποκαθιστούμε . Μια επίδεση τραύματος ή ένα αντιπυρετικό ακόμα κι’ αν δεν προσφέρουν τίποτα είναι σίγουρο ότι δεν θα κάνουν και κακό. Είναι όμως επικίνδυνο να δίνουμε με την άνεση ειδικού φάρμακα σε τρίτο επειδή έκαναν καλό σε εμάς. Μπορεί παραδείγματος χάριν το συγκεκριμένο άτομο να είναι αλλεργικό στη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία και να μη το γνωρίζει ούτε το ίδιο. Αν μάλιστα είμαστε και σε μέρος απομονωμένο τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη και σοβαρή. Το γεγονός δεν είναι απίθανο. Πολλές φορές άτομα που πρήζονται πολύ π.χ από τσιμπήματα εντόμων όταν αυτό δεν προκύπτει από μολυσμένο έντομο, είναι πιθανόν να οφείλετε σε αλλεργικούς παράγοντες και κανείς τότε δεν γνωρίζει αν το άτομο αυτό έχει αλλεργική προδιάθεση σε κάποιες φαρμακευτικές ουσίες.

Άρα το φαρμακείο μας πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε ότι αφορά ιδιαίτερα στους τρίτους με περίσκεψη και σε έκτακτη ανάγκη . Από κει και πέρα πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό.

Δεύτερο θέμα είναι η φύλαξη και τοποθέτηση των φαρμάκων και του φαρμακείου μας. Τα φάρμακα επηρεάζονται εύκολα από την αρμύρα , την υγρασία ,και την ζέστη, συνθήκες δηλαδή που υπάρχουν στο μέγιστο βαθμό στα σκάφη μας. Θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα αλλοιωμένα. Χρειαζόμαστε κατ αρχήν ένα κουτί φαρμακείου όσο το δυνατόν πιο στεγανό στο νερό και τον αέρα. Τα συνήθη φαρμακεία αυτοκινήτου δεν προσφέρονται. Μια καλή λύση θα ήταν ένα κουτί από μεγάλο παγωτό ή ακόμα καλύτερα κάποιο τάπερ ψυγείου . Θα πρέπει επίσης το κουτί του φαρμακείου να το τοποθετούμε στο βάθος κάποιου ταμπουκιού και όχι π.χ στην κονσόλα, έτσι ώστε να προστατεύετε κατά το δυνατόν καλύτερα . Τέλος κάθε χρόνο θα πρέπει να αλλάζουμε τα φάρμακα έστω και αν δεν έχουν λήξει. Οι πιθανότητες αλλοίωσης τους είναι μεγάλη.

Παρακάτω θα προτείνουμε μια συγκρότηση φαρμακείου, προσπαθώντας να προδιαγράψουμε φάρμακα μικρού όγκου και πολλαπλών χρήσεων, ανάλογα με τις πλέον συνηθισμένες καταστάσεις που πιθανόν θα αντιμετωπίσουμε.

Τσιμπήματα εντόμων ή ψαριών. Σε απλές καταστάσεις αρκεί ένα stick αμμωνίας (μέγεθος μολυβιού) και μια Fenistil gel ή Phenergan cream .Σε ποιό έντονες καταστάσεις (πρήξιμο κ.λ.π) κάποιο κορτικοστεροειδές όπως Celestoderm cream. Σε ακραίες περιπτώσεις (π.χ τσίμπημα Δράκαινας) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένεση Propiochrone Celestone Chronodose με σύριγγα 2,5 cc εάν γνωρίζουμε οι ίδιοι ή κάποιος τρίτος να την κάνει και μόνο τότε.

Όχι πειραματισμός πανικού.

Εγκαύματα από ήλιο. Καταρχήν η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη ιδιαίτερα στα παιδιά, αλλά με δείκτη προστασίας άνω του 15 αλλιώς τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Εάν υπάρχει έντονη φλόγωση και τσούξιμο κάποια καταπραϋντική κρεμά π.χ Bepanthol ή κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως η Celestoderm που περιγράψαμε πιο πάνω. Εάν υπάρχει πυρετός, ζαλάδες κ.λ.π που σημαίνει πιθανή ηλίαση ή θερμοπληξία (ελαφράς μορφής) και μέχρι να επισκεφτούμε γιατρό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παυσίπονο ( Ponstan ή Panadol extra) και οπωσδήποτε χορήγηση άφθονων υγρών. Σε περίπτωση εγκαύματος από φωτιά ή άλλη αιτία, προσωρινά θα πρέπει να καθαρίσουμε την πληγή με Οξυζενέ και ακολούθως με Betadine sol. Κατόπιν τοποθετούμε αντικολλητική γάζα Fucidin και ελαστικό επίδεσμο (αν πρόκειται για άκρα) ή επικολλάμε πάνω από την Fucidin άλλη κοινή γάζα με κάποιο Leukoplast μέχρι να το δει κάποιος ειδικός. Η λύση είναι βέβαια προσωρινή και αντιμικροβιακού χαρακτήρα γιατί τα εγκαύματα (ανάλογα βέβαια του βαθμού) μάλλον πρέπει να είναι ελεύθερα και να αερίζονται.

Διαρροϊκές καταστάσεις- Στομάχι. Σε περίπτωση έντονης διάρροιας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προσωρινά για ένα 24 ωρο Immodium caps και παράλληλα να πιούμε κουταλιά κουταλιά ένα ποτήρι αλατόνερο, για την πιθανή αφυδάτωση. Για το στομάχι είναι αρκετό να έχουμε μαζί μας μια δυο καρτέλες Simeco ή Maalox plus. Δεν χρειάζεται όλο το κουτί που είναι ογκώδες.

Τραύματα Σε κάποιο μικρό κόψιμο αρκεί να είμαστε εφοδιασμένοι με ένα κουτάκι Hansaplast πολλών μεγεθών. Σε περίπτωση πληγής λειτουργούμε περίπου όπως στα εγκαύματα . Πρώτα καθαρίζουμε με οξυζενέ ακολούθως με Betadine sol. Τέλος εναπόθεση αντικολλιτικής γάζας Fucidin και επίδεση. Σε περίπτωση πρηξίματος των άκρων από χτύπημα επάλειψη με Lasonil cream και ελαφρές περιδέσεις μέχρι να επισκεφτούμε ειδικό γιατί μπορεί να υπάρχει κάταγμα.

Εάν έχουμε τσούξιμο και κοκκίνισμα ματιών μπορούμε προσωρινά να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό αντισηπτικό Septobore col.

Συγκεντρώνοντας όλα τα παραπάνω το φαρμακείο μας θα πρέπει να περιέχει:

  • Ένα Stick Αμμωνίας
  • Μια Fenistil gel ή Fhenergan cream
  • Μια Celestoderm cream
  • Μια Propiochrone ή Celestone Chronodose amp και σύριγγα 2,5 cc
  • Ένα καλό αντηλιακό με δείκτη πάνω από 15
  • Μια Bepanthol cream (Προαιρετικά)
  • Ponstan ή Panadol extra
  • Μια συσκευασία Fucidin αντικολλητικές γάζες (Το κουτί περιέχει 10 συσκευασίες)
  • Μερικές απλές γάζες
  • Ένα ελαστικό επίδεσμο χεριού και ένα ποδιού, ένα Leukoplast
  • Ένα κουτί Hansaplast πολλαπλών μεγεθών
  • Μια καρτέλα Simeco
  • Immodiym caps
  • Μια Lasonil cream
  • Ένα Septobore coll το οποίο και είναι το μοναδικό από τα παραπάνω που εάν ανοιχτεί έχει διάρκεια 20 ημέρες μετά αλλοιώνεται
  • 100cc Οξυζενέ
  • Ενα Betadine sol. 30 ml και όχι Ιώδιο
  • Ένα Βαμβάκι μικρή συσκευασία. Το Οινόπνευμα δεν είναι απαραίτητο και σαν συσκευασία ογκώδης και δύσχρηστη