Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου-Ελλάδος Εικόνες-Σκύρος 2014


Κείμενο, φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

Στο υπέροχο νησί της Σκύρου ταξιδψε ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος (Ο.Φ.Σ.Ε.) στο πλαίσιο της ετήσιας αποστολής του «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου – Ελλάδος εικόνες» που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 4 Μαΐου 2014. Σκοπός της αποστολής ήταν η προσφορά ιατρικού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, φουσκωτού σκάφους για τις ανάγκες του Λιμενικού Ταμείου, βιβλίων και άλλων υλικών αγαθών που χρειάζονται οι κάτοικοι της Σκύρου, καθώς επίσης και η τόνωση της τοπικής οικονομίας του νησιού από τους επισκέπτες. Στα φουσκωτά σκάφη επέβαιναν δημοσιογράφοι από την τηλεόραση, τον περιοδικό και ηλεκτρονικό τύπο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έτσι ώστε όχι μόνο να καταστήσουν γνωστό το έργο του Ο.Φ.Σ.Ε. παρακινώντας και άλλους φορείς να ακολουθήσουν το παράδειγμα του, αλλά κυρίως να διαδώσουν τις φυσικές χάρες των νησιών, τα πολιτισμικά μνημεία, τα ήθη και τα έθιμα καθώς επίσης και τον γαστρονομικό και μουσικό τους πλούτο. Η προσφορά αλληλεγγύης του Ο.Φ.Σ.Ε. προς τη Σκύρο περιελάμβανε τα εξής: Ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκύρου (χορ.ELPEN , GAP), είδη τροφίμων μακράς διάρκειας για το κοινωνικό παντοπωλείο (χορ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ), παιδικός ρουχισμός (χορ. CARAMELA, CHIEF, ΦΡΑΟΥΛΙΝΟ), παγκάκια, κούνιες και τέρματα ποδοσφαίρου 5Χ5 (χορ. F-K group), αθλητικό υλικό για το δημοτικό σχολείο (χορ. Δήμος Καλλιθέας, ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ), Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (χορ. Κ. ΨΩΜΟΠΟΥΛΟΣ), εκτυπωτή και κιάλια για το Λιμεναρχείο (χορ. ALEX MARINE, Λ. ΜΟΣΧΑΚΗΣ), φουσκωτό σκάφος για το Λιμενικό Ταμείο (χορ. EVAL), Η/Υ για τον Σύλλογο Αλιέων. Η φετινή δράση «Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου- Σκύρος 2014» ήταν για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του ΕΟΤ. Για την πραγματοποίηση της 17η αποστολής συνέβαλαν οι: CORAL ΑΕ, ELPEN, EVAL, Οφθαλμός, υπογραφή Στεργίου, GAP, F-K group, FRAOULINO, CARAMELA. Δήμος Καλλιθέας, Chief, Alex Marine, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός καθώς και το meteo.gr με καθημερινή πρόβλεψη ειδικά για την αποστολή μας.

1 2

Αναχώρηση και πλεύση.

Η αναχώρηση των σκαφών

πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Μαΐου κατ΄ ομάδες, από Άλιμο, Ανάβυσσο, Λαύριο, και Μαραθώνα, ενώ όλα τα πληρώματα συναντήθηκαν στη νησίδα Μαντηλού (Ν. Εύβοια) για να ξεκινήσει η σύμπλευση 28 συνολικά σκαφών προς τη Σκύρο με πολύ καλό καιρό, λιακάδα και ανέμους 3 έως 4 μποφόρ. Το μεσημέρι φθάσαμε στο νησί και συγκεντρωθήκαμε στον όρμο του Πεύκου για ανασυγκρότηση.

3

Είσοδος στο λιμάνι της Σκύρου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πανηγυρική είσοδος στη Λιναριά, το λιμάνι της Σκύρου με κεράσματα, τοπικές λιχουδιές, και πολλά – πολλά χαμόγελα!!! Έγινε αναπαράσταση των Αποκριών με τις χαρακτηριστικές Σκυριανές φορεσιές και μελωδίες, ενώ αναγνώστηκε σατυρικό ποίημα ως έθιμο των Αποκριών (Απόσπασμα της Τράτας). Παρών ήταν ο δήμαρχος του νησιού Κος Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο Λιμενάρχης Κος Δημήτρης Αργύρης και εκ του λιμενικού ταμείου ο Κος Κυριάκος Αντωνόπουλος.

11 4

Το οροπέδιο του Άρη. Την επόμενη ημέρα το πρωί ξεκινήσαμε για το οροπέδιο του Άρη που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Εκεί συναντήσαμε τα περίφημα Σκυριανά αλογάκια, ελεύθερα στο οροπέδιο του Άρη. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο, αυτόχθονη, ενώ προέρχεται και υπήρχε από την αρχαιότητα. Επί τόπου μας ενημέρωσε για την Ιστορία, επιβίωση, οικοτουρισμό ο ειδήμονας Νίκος Κρητικός, ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας με την Αλίκη Λάμπρου και τις Σκυριανές γυναίκες, στην ύπαιθρο, ενώ απολαύσαμε δεκατιανό με τοπικά εδέσματα υπό την αγκάλη της Σκυριανής άνοιξης. Αργότερα βρεθήκαμε για περιήγηση στην πανέμορφη Χώρα της Σκύρου.

22

Στη Χώρα. Οι περίφημοι Σκυριανοί τεχνίτες της μας έδειξαν πως φτιάχνουν με αγάπη τα ξακουστά Σκυριανά έπιπλα και ο τσαγκάρης της Χώρας τον τρόπο που κατασκευάζει το «Τροχάδια». Τροχάδια ονομάζονται τα παραδοσιακά υποδήματα των βοσκών της Σκύρου που ακόμα φοριούνται στην ενδοχώρα. Επισκεφτήκαμε επίσης το Μουσείο Φαλτάιτς. Κάτι παραπάνω από ένα λαογραφικό μουσείο. Μία εστία πολιτισμού διεθνούς ενδιαφέροντος, στην καρδιά του Αιγαίου. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε τη στάνη του Μαυρογιώργη και δοκιμάσαμε τυριά και κρασί παραγωγής του κτηνοτρόφου. Η κτηνοτροφία και η τυροκομία είναι ο σημαντικότερος αναπτυξιακός τομέας του νησιού. Η αναβίωση του αλωνίσματος με τον παραδοσιακό τρόπο από Σκυριανά αλογάκια ήταν επίσης μια μοναδική εμπειρία. Αργότερα παρακολουθήσαμε Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού που συνόδευε την αποστολή του ομίλου μας στην αίθουσα συσκέψεων του Δήμου Σκύρου στη Χώρα, ενώ το βράδυ έγινε η παράδοση δωρεών του Ο.Φ.Σ.Ε. στον Δήμο ο οποίος παρέθεσε γλέντι με εδέσματα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς στην πλατεία της «Χώρας» του νησιού.

9 11 22

Στο λιμάνι της Λιναριάς. Το πρωινό του Σαββάτου της 3ης Μαΐου μας βρήκε στο λιμάνι της Λιναριάς όπου έγινε η παράδοση φουσκωτού σκάφους από τον Ο.Φ.Σ.Ε. προς το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου. Αμέσως μετα επιβιβαστήκαμε στο καίκι του Δημήτρη Ψαριώτη για περιήγηση και μάζεμα αστακόδιχτων. Επίσης η περιήγηση στις θαλάσσιες σπηλιές και τις παραλίες του νησιού, η γνωριμία με τον υποβρύχιο κόσμο της Σκύρου από το νεοϊδρυθέν Καταδυτικό Κέντρο της Λιναριάς – εμπειρία μοναδική.

Πεζοπορία – Κυνηγετικός σύλλογος Σκύρου. Κάναμε πεζοπορία ανάμεσα σε μονοπάτι μοναδικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας της Σκυριανής φύσης στην περιοχή του Πεύκου που καταλήγει στην εκπληκτική ομώνυμη παραλία. Το ίδιο απόγευμα συναντήσαμε τον ταμία του Κυνηγετικού συλλόγου Σκύρου κύριο Γιάννη Μικέ. Μας μίλησε με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του τις ομορφιές του και για τα μικροπροβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη Σκύρο υπάρχει κυνήγι λαγού και πέρδικας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιηγηθήκαμε στα Πουριά και στην περιοχή Μαγαζιά. Τα Πουριά, είναι ιδιαίτερος παραθαλάσσιος τόπος με εντυπωσιακά πορολιθικά πετρώματα και το υπόσκαφο στο βράχο εκκλησάκι του Αη-Νικόλα , ενώ τα Μαγαζιά, είναι το παραθαλάσσιο θέρετρο της Σκύρου με την απέραντη αμμουδιά, την αναπτυγμένη τουριστική υποδομή και τις ταβέρνες με τις χαρακτηριστικές Σκυριανές συνταγές. Επισκεφτήκαμε το ατελιέ του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Λάμπρου, στα Μαγαζιά, όπου μέρος των έργων του εκτίθενται σε έναν ιδιαίτερα φροντισμένο κήπο, συνιστώντας μία αρμονική εικαστική παρέμβαση. Η τελευταία επίσκεψη της ημέρας ήταν στο αγγειοπλαστείο του κου Φτούλη στα Μαγαζιά, ενώ η βραδιά τελείωσε με δείπνο στην παραθαλάσσια αστακοταβέρνα του Στέλιου στην περιοχή Γυρίσματα, που έχει πάρει βραβείο για την αστακομακαρονάδα του. Την επομένη το μεσημέρι τα πληρώματα επιβιβάστηκαν στα σκάφη για την επιστροφή, επίσης με πολύ καλό καιρό και ανέμους 3 έως 4 Μποφώρ. Ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη.

5

  Τι μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση. Τη μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε το λιμάνι του νησιού, όπου οι υπεύθυνοι (ο Λιμενάρχης Κος Δημήτρης Αργύρης και εκ του λιμενικού ταμείου ο Κος Κυριάκος Αντωνόπουλος) έχουν φροντίσει για ένα λιμάνι υπόδειγμα. Εκτός από παροχές ρεύματος, νερού, wi fi, wc, ντουσιέρες, βιβλιοθήκη, ναυτικούς χάρτες και parking ποδηλάτων, υπάρχουν μόνιμα ρεμέτζα με χοντρά σχοινιά για τους επισκέπτες με σκάφη, οι οποίοι δεν χρειάζεται να ρίξουν άγκυρα !!! Ας παραδειγματιστούμε !!! Υποδειγματική και η φιλοξενία στο ξενοδοχείο «Άμμος». Η διαμονή μας ήταν γεμάτη ευγένεια και χαμόγελα!!!

  To έργο του Ο.Φ.Σ.Ε. Ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδας (www.ofse.gr) ιδρύθηκε το 1987, συνιστώντας ένα φορέα που αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του για τη θάλασσα και το φουσκωτό σκάφος και αγωνίζεται για την αποκατάσταση της ισορροπίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάδειξη των δυσκολιών αλλά και της προβολής που χαίρουν τα μικρά νησιά της πατρίδας μας, καθιέρωσε το 1999 τις αποστολές «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου». Κάθε χρόνο τα μέλη του Ομίλου αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν μία ομαδική αποστολή σε ένα νησί, αφού προηγουμένως έρθουν σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές, τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς προκειμένου να αφουγκραστούν τις ανάγκες που έχει η τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια προσπαθούν να καλύψουν τις επιθυμίες τους και εν τέλει επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μεθοδικότητα συνοδευόμενη από μία βαθιά αίσθηση αλληλεγγύης καταφέρνουν πάντα την ευόδωση του εγχειρήματος. Από το 1999 που ξεκίνησαν οι αποστολές «Ζωή στους βράχους του Αιγαίου» ο Ο.Φ.Σ.Ε. κατάφερε να δημιουργήσει ιατρικά κέντρα και παιδικούς σταθμούς, να προσφέρει ιατρικό εξοπλισμό, να εμπλουτίσει σχολικές βιβλιοθήκες, να εξοπλίσει με Η/Υ τα σχολεία, να συγκεντρώσει χρήματα για την πραγματοποίηση έργων στα νησιά. Για τα μέλη του Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδας, η εξοικείωση με τα προβλήματα των κατοίκων των νησιών και η προσπάθεια επίλυσής τους, μοιάζει ως σύνηθες χρέος απέναντι στον συνάνθρωπο. Η θάλασσα είναι η μεγάλη αγάπη που τους φέρνει κοντά και αυτή που για πάντα θα τους ενώνει.

Υ.Γ. : Σας παραθέτουμε υλικό, κείμενα, βίντεο από μέλη μας και από τους δημοσιογράφους που μας συνόδευσαν καθώς και αποσπάσματα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές αναφορές και συνεντέυξεις σχετικά με την φετινή αποστολή μας στην Σκύρο. Ενα ταξίδι προσφοράς | Εφημερίδα των Συντακτών | online έκδοση Alpha 989 Πνοή στη Σκύρο από τον Όμιλο Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος | Το Χρήμα Ο.Φ.Σ.Ε. Εικόνες από την αποστολή στη Σκύρο. | Ψάρεμα και σκάφος «Απόβαση» αλληλεγγύης στη Σκύρο | Με Αφορμή | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ▶ BHMA FM ΟΦΣΕ Σκυρος 2014 Ανταπόκριση Κουτσελακη Κατερινα – YouTube ▶ ΣΚΥΡΟΣ 2014 ALPHA κτηνοτροφος αλογακια – YouTube ▶ ΣΚΥΡΟΣ 2014 ALPHA Αφιερωμα στον ΟΦΣΕ – YouTube ΟΦΣΕ, «Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου», 2013 – YouTube ▶ SKYROS & O F S E – YouTube

Skyros Alpha ειδήσεις

Και στο τέλος αφήσαμε το βίντεο του επίτιμου προέδρου μας Τάσου Πορτοκάλογλου. ▶ ΟΦΣΕ ΣΚΥΡΟΣ 2014 – YouTube