ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣ-ΔΟΝΟΥΣΑ 2013

Ήρθε ο Μάιος και τα μέλη του Ο.Φ.Σ.Ε., πιστά στην αποστολή “Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου -Ελλάδος Εικόνες” που ξεκίνησε το 1999 σε μια ιδέα του μέλους μας Κ. Διαμαντή, επισκέφτηκαν ένα βράχο του Αιγαίου τη Δονούσα, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Σκοπός, όπως πάντα της αποστολής η ηθική και υλική υποστήριξη των νησιωτών μας, η ανάδειξη από τα ΜΜΕ του νησιού και η ευαισθητοποίηση κράτους, φορέων και πολιτών. Οι ανάγκες πολλές, οι καιροί δύσκολοι, αλλά με την υποστήριξη των μελών, των χορηγών και φίλων μας καλύψαμε αρκετές από τις ανάγκες του νησιού. Αλλά αυτό που λάβαμε από τους κατοίκους της Δονούσας ήταν ανεκτίμητο. Άνθρωποι αγνοί, που ζούν μαζί με την φύση σε πανέμορφους οικισμούς. Αυτοί είναι οι νησιώτες μας.

Τα τελευταία χρόνια ο καιρός ήταν σύμμαxός μας. Φέτος αγρίεψε λίγο και πήγε πίσω μία ημέρα το ραντεβού μας. Όχι ότι δεν γνωρίζουμε τη θάλασσα, αλλά την σεβόμαστε και με 6-7 bf όρτσα νοτιά δεν μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τα σκάφη, τα πληρώματα αλλά και τους φιλοξενούμενους δημοσιογράφους με τα πανάκριβα μηχανήματά τους. Άλλωστε όπως είπε και ο Γ. Γραμματέας του ομίλου και αρχηγός της αποστολής Γιάννης Δασκαλάκης:΄΄Μπορεί ο καιρός να μας καθυστερεί αλλά δεν μας εμποδίζει να πάμε΄΄.

Δείτε κάποια ρεπορτάζ που έχουν αναφερθεί στην τηλεόραση και στα site των καναλιών που μας ακολούθησαν.

-MEGA TV : Κοινωνία ώρα MEGA

-ΤΟ ΒΗΜΑ: Κοινωνία, με την Πογκόη Ηρώ

-Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (έντυπη έκδοση)

-ALPHA TV : Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων

-GR REPORTER

Ακολουθεί πιο λεπτομερής περιγραφής αυτών που ζήσαμε, εμπλουτισμένα με φωτογραφίες και βίντεο, όχι από δημοσιογράφους, αλλά από μέλη μας.

Στον ”πηγαιμό” για την Δονούσα Παρασκευή 17 Μαίου 2013

  Οι ομάδες μας ξεκίνησαν από την Ανάβυσσο, το Λαύριο και μερικοί από το Καλαμάκι και τη Νέα Μάκρη, την Παρασκευή 17 Μαίου, συνολικά 30 σκάφη και μαzί μας δημοσιογράφοι, εικονολήπτες, ηχολήπτες, φωτογράφοι, ξένοι ανταποκριτές και άλλοι που θα κατέγραφαν  την αποστολή μας, τις ανάγκες του νησιού της Δονούσας, την όμορφη ακτογραμμή της, τις παραλίες, τον πολιτιστικό πλούτο, τα ήθη και έθιμα του νησιού και φυσικά την παραδοσιακή κουζίνα της. Η Θάλασσα μέχρι τον Φοίνικα της Σύρου, ακόμα προσπαθούσε να ηρεμήσει από τα 6-7 bf της προηγούμενης ημέρας, αλλά δεν προβλημάτιζε. Εκεί βρήκαμε και μέλη που είχαν αποπλεύσει την προηγούμενη ημέρα και είχαν διανυκτερεύσει εκεί. 

ΦΟΙΝΙΚΑΣ (4)ΦΟΙΝΙΚΑΣ (7)ΦΟΙΝΙΚΑΣ (3)ΦΟΙΝΙΚΑΣ (8)ΦΟΙΝΙΚΑΣ (2)ΦΟΙΝΙΚΑΣ (5)

Ανασυγκρότηση λοιπόν στον φιλόξενο Φοίνικα, για ανεφοδιασμό τόσο των σκαφών όσο και των πληρωμάτων. Φυσικά και δεν παραλείψαμε να αφήσουμε την σφραγίδα μας στο νησί.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΤΡΑΓ ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ-ΒΙΝΤΕΟ

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΠΙΚ ΝΙΚ-ΒΙΝΤΕΟ

Περίπου στις 14.00, όλοι μαζί  ξεκινήσαμε για την βόρειο Νάξο και τον τελικό μας προορισμό τη Δονούσα. Το κόντρα Ν / ΝΑ  4άρι απλά μας καθυστέρησε.

φοινικας αναχωρηση (1)

φοινικας αναχωρηση (4)

 

 

Είσοδος στο λιμάνι της Δονούσας

Καπνοί βεγγαλικά κόρνες και οι μπόμπιρες ντυμένοι παραδοσιακά να χαιρετούν με τα μικρά χεράκια τους παρατεταγμένοι στον ντόκο. Τα 110 ναυτικά μίλια που διανύσαμε σε 4-5 ώρες ξεχάστηκαν και μπροστά μας ήταν  οι κάτοικοι της Δονούσας. Τι υποδοχή! Τα παιδιά να χορεύουν και οι γυναίκες να έχουν στρώσει ένα τραπέζι με λευκά κεντητά τραπεζομάντηλα και να μας φιλεύουν ξεροτήγανα και παστέλι πάνω σε φύλλα λεμονιάς  με ρακόμελο. Κέρασμα που δίνεται σε σημαντικά γεγονότα του νησιού.

Αφού δέσαμε τα φουσκωτά, πρόθυμα μας βοήθησαν να πάμε στα καταλύματα. Λίγη ξεκούραση και προετοιμασία για το βραδυνό γλέντι.

είδοσος Δονούσα (14) είδοσος Δονούσα (9) είδοσος Δονούσα (10) είδοσος Δονούσα (24) είδοσος Δονούσα (19) είδοσος Δονούσα (11) είδοσος Δονούσα (7) είδοσος Δονούσα (1) είδοσος Δονούσα (12) είδοσος Δονούσα (4) είδοσος Δονούσα (16) είδοσος Δονούσα (21) είδοσος Δονούσα (26) είδοσος Δονούσα (25) είδοσος Δονούσα (23) είδοσος Δονούσα (22) είδοσος Δονούσα (20) είδοσος Δονούσα (18) είδοσος Δονούσα (15) είδοσος Δονούσα (13) είδοσος Δονούσα (5) είδοσος Δονούσα (6) είδοσος Δονούσα (8) είδοσος Δονούσα (2) είδοσος Δονούσα (17)Tι είδαν οι Δονουσιώτες (λήψη Σπύρος Πριόβολος) Είσοδος Δονούσα-βίντεο

Τι είδαμε εμείς (λήψη Τάσος Πορτοκάλογλου)Είσοδος Δονούσα-βίντεο

Το γλέντι

Το βράδυ έγινε μεγάλο γλέντι. Η γιορτή ξεκίνησε με την παράδοση του ιατροφαρμακευτικού υλικού και του υλικού για το χωρίς μόνιμο ιατρό, ιατρείου του νησιού και συνεχίστηκε με την παράδοση των δώρων που προσέφεραν τα μέλη του Ο.Φ.Σ.Ε. σε όλα τα παιδιά του νησιού, όπως ρούχα, παιχνίδια και gadgetάκια. Τα παιδιά και οι έφηβοι του σχολείου χάρηκαν με τα δώρα που τους προσέφεραν τα παιδιά των μελών του ομίλου και μετά… Μετά ανέλαβε το ντόπιο κρασί που κυλούσε άφθονο, το πατατάτο, οι πίτες και οι σαλάτες και οι δυο Ναξιώτες μουσικοί, ο Η. Μουστάκης και ο Γ. Προμπονάς που με το βιολί και το λαγούτο τους ανέβασαν το κέφι στα ύψη. Γαστρονομική εμπειρία, μουσική εμπειρία, παραδοσιακό γλέντι, γλέντι ala ofse, πείτε το όπως θέλετε.

γλεντι δονούσα (17) γλεντι δονούσα (23) γλεντι δονούσα (25) γλεντι δονούσα (31) γλεντι δονούσα (30) γλεντι δονούσα (34) γλεντι δονούσα (19) γλεντι δονούσα (14) γλεντι δονούσα (1) γλεντι δονούσα (2) γλεντι δονούσα (7) γλεντι δονούσα (9) γλεντι δονούσα (38) γλεντι δονούσα (37) γλεντι δονούσα (36) γλεντι δονούσα (35) γλεντι δονούσα (33) γλεντι δονούσα (27) γλεντι δονούσα (28) γλεντι δονούσα (29) γλεντι δονούσα (32) γλεντι δονούσα (26) γλεντι δονούσα (24) γλεντι δονούσα (21) γλεντι δονούσα (22) γλεντι δονούσα (20) γλεντι δονούσα (18) γλεντι δονούσα (16) γλεντι δονούσα (15) γλεντι δονούσα (8) γλεντι δονούσα (10) γλεντι δονούσα (11) γλεντι δονούσα (12) γλεντι δονούσα (13)

γλεντι δονούσα (3)

γλεντι δονούσα (6) γλεντι δονούσα (5) γλεντι δονούσα (4)

γλεντι δονούσα (4)

Χαιρετισμός  κοινότητας Δονούσας.-ΒΙΝΤΕΟ

Χαιρετισμός αρχηγού αποστολής ΟΦΣΕ-ΒΙΝΤΕΟ

Χαιρετισμός προέδρου πολιτιστικού συλλόγου ”Ποσειδων”-ΒΙΝΤΕΟ

Χαιρετισμός παιδιών της Δονούσας-ΒΙΝΤΕΟ

Οι Δονουσιώτες τα  έδωσαν όλα, αλλά και τα μέλη του ομίλου δεν υστέρησαν με τις γυναίκες και τον Αντώνη Παγώνη (συνεπικουρούμενος από τον αδελφό του Ζαφείρη και τον έτερο Αντώνη … τον Καπαρό) να τραγουδούν τον ύμνο των φουσκωτών και άλλα τραγούδια.

Το τραγούδι των φουσκωτών-ΒΙΝΤΕΟ

Χορός μέχρι το πρωί, ξεσήκωμα και των δημοσιογράφων, ακόμα και των ξένων ανταποκριτών για χορό.

Βίντεο σχετικό

βίντεο σχετικό μετά την εκπαίδευση

 Kαι στον γυρισμό στα δωμάτιά μας η γαλήνια νησιώτικη νύκτα, αυτή η εμπειρία “… όταν βραδιάζει στο Αιγαίο…” συντροφιά μας. Στιγμές που δεν θες να φύγουν, αλλά να παγώσουν στον χρόνο.

ΔΟΝΟΥΣΑ ΝΥΚΤΑ 2 ΔΟΝΟΥΣΑ ΝΥΚΤΑ 1

Ομορφη Δονούσα

 Την επομένη, μετά από ένα νησιώτικο πρωινό περιηγηθήκαμε τη Δονούσα, ένα βραχώδες νησί, πραγματικός βράχος στο Αιγαίο με πανέμορφες αμμουδιές και καθαρούς, γεμάτους Αιγαιοπελαγίτικο φως οικισμούς.

ΔΟΝΟΥΣΑ (4) ΔΟΝΟΥΣΑ (5) ΔΟΝΟΥΣΑ (6) ΔΟΝΟΥΣΑ (7) ΔΟΝΟΥΣΑ (8) ΔΟΝΟΥΣΑ (14) ΔΟΝΟΥΣΑ (13) ΔΟΝΟΥΣΑ (12) ΔΟΝΟΥΣΑ (10) ΔΟΝΟΥΣΑ (9) ΔΟΝΟΥΣΑ (15) ΔΟΝΟΥΣΑ (16) ΔΟΝΟΥΣΑ (17) ΔΟΝΟΥΣΑ (18) ΔΟΝΟΥΣΑ (19) ΔΟΝΟΥΣΑ (20)

ΔΟΝΟΥΣΑ (2)ΔΟΝΟΥΣΑ (1)

ΔΟΝΟΥΣΑ (3)

Επιστροφή Κυριακή 19 Μαίου 2013

Μην έχοντας χορτάσει το  νησί την Δευτέρα λύσαμε κάβους για την επιστροφή. Ο καιρός απροβλημάτιστος. Κάποια σκάφη έμειναν πίσω για να συνεχίσουν την δημοσιογραφική αποστολή στα άλλα νησιά των μικρών Κυκλάδων, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και το Κουφονήσι. Τα συναισθήματα όλων ανακατεμένα. Κάτι σαν … χαρμολύπη,για όσα ζήσαμε, για όσα πήραμε και δώσαμε. Αλλά όλοι είχαμε μια σκέψη…Να μας αξιώσει να έρθουμε πάλι το γρηγορότερο γιατί… “με τον βοριά με το νοτιά στη θάλασσα παρέα κι η πλώρη σκίζει τα νερά στου πέλαγου  τα ωραία”.

Ευχαριστούμε Δονούσα!